V enaindvajseti številki Delavske enotnosti z dne 2.12.2021, lahko preberete več o:

  • Podčrtano – Od dela se umira*
  • Predsedstvo ZSSS – ZSSS ima 23. člana
  • Podpisana kolektivna pogodba KŽI
  • Delo med epidemijo

 

 Delavska 21 2021

Podčrtano – Od dela se umira*

Ko bo (tokrat nerazglašene) epidemije enkrat konec, bomo vsaj v naši podalpski idili potrebovali veliko ljudsko zborovanje. Pa ne zato, da bi slavili, ampak da bi se dogovorili, kako za vse večne čase pokopati vse zamere, sumničenja, nesramnosti, vso jezo in neprimerno vedenje, ki jih pridelujemo v teh časih. Zmeniti se bomo morali, ali lahko na drugačnih temeljih sploh nadaljujemo skupaj. Če tega ne bomo storili, se bomo žrli in gnjavili še naprej, se obrali do kosti, če ne že pobili – vsaj virtualno; nič kaj manj boleče za mnoge, ki jim je medmrežje postala ne le druga, ampak prva resničnost.

Žalostno je, da morajo sindikati svoje članstvo ščititi tudi tako, da pozivajo javnost, naj vendarle ne nadleguje tistih, ki samo opravljajo svoje delo, skrbno in vestno ter skladno z ukrepi in zakoni. Žalostno je ,da se jezni in frustrirani ljudje, ki ne marajo vladnih ukrepov ali pa kar vsevprek nikogar, spravljajo na trgovke in trgovce še posebej majhnih trgovin in gostinskih lokalov. Ti nimajo poklicnih varnostnikov in morajo tam zaposleni sami preverjati pogoje za vstop v njihove prostore, kjer mora zaradi možnosti okužbe, ki je tam večja, veljati neki red, pa se strinjamo, da je smiselno zastavljen, ali pač ne.

Ali ste vedeli, da naj vi za kar štiri odstotke smrtnosti v Sloveniji bile krive razmere na delovnih mestih, da naj bi pri nas letno okoli 700 ljudi zbolelo za poklicnimi boleznimi, pa tega nikjer ne beležimo, saj teh bolezni sploh ne ugotavljamo.

*Pesem »Od dela se umira« je nastala leta 1986. Vokal: Aleš Hadalin; besedilo in glasba: Bojan Jurjevčič Jurki; glasba: Bojan Jurjevčič Jurki, Borut Slabe.

 

Predsedstvo ZSSS – ZSSS ima 23. člana

Vsebinsko bogata seja predsedstva ZSSS, ki je bila 16. novembra, tokrat spet na daljavo, je pokazala, da se naša organizacija zaveda sprememb v družbi in jim sledi s svojim delovanjem. Odnos do platformnega dela in promocijske dejavnosti na novih podlagah so le del te zgodbe. Člani predsedstva so soglasno v svoje vrste kot 23. člana ZSSS sprejeli Sindikat Mladi plus in sklenili na Mednarodno organizacijo dela poslati pritožbo zoper Republiko Slovenijo zaradi neureditve področja poklicnih bolezni.

 

KP KŽI

Kolektivna pogodba dejavnosti kmetijstva in živilske industrije je podpisana. V Sindikatu KŽI so z izpogajanim zadovoljni, saj nobena pravica ni zmanjšana, nekatere jim je celo uspelo dvigniti na višjo raven. najnižje osnovne plače se povečajo za deset odstotkov.

 

»Ne le, da je bilo organizirano delo med epidemijo skoraj povsem nevidno, ampak je to v svojih zahtevah večinoma povzemalo argumente ekonomske stroke. »Ne bremenite gospodarstva s testi in maskami, pustite nam delati v miru!«.«

(Glasbenik in aktivist N'toko: Stroka in politika, Mladina, 12. november 2021)

 

V svoji analizi vzrokov za to, zakaj zdravstvena stroka nima podpore množic, kolumnist ošvrkne tudi sindikata, ki bi morali po njegovem v tem času zahtevati več in bolj korenite ukrepe. In vendar je res, da sindikalistk in sindikalistov v podjetjih in zavodih ne kaže obsojati zaradi na videz bolj zadržane drže, saj je nanje v strahu pred izgubami služb, ki ni bil povsod neutemeljen, pritiskalo članstvo, ki mora, pa čeprav za borno plačo, zagotavljati sebi in svoji družbini vsaj osnovno preživetje. Glas je imelo članstvo v krovnih sindikalnih organizacijah, tudi v ZSSS, ki je vseskozi glasno in jasno zahtevala tudi na videz »nemogoče« zadeve.

»Knjige so pač pomemben kazalnik duhovnega stanja v družbi. Število skeptikov glede znanosti in vernikov v teorije zarote, kot jih je razkrila zadnja Eurobarometrova raziskava, se denimo sumljivo ujema s številom nebralcev v Sloveniji.«

(Predsednik upravnega odbora Slovenskega knjižnega sejma Miha Kovač, Knjige kot kazalnik duhovnega stanja v družbi; Pia Prezelj, Delo, 22. november 2021)

Berite, da boste vedeli!