V novi številki revije Delavska enotnost št. 15  z dne 09.09.2021 lahko preberete več o:

• Podčrtano – Visoko nad morjem
  • Delovno srečanje – za oživitev socialnega dialoga
  • Okrogla miza – Socialna država med razgradnjo, reformami in hlepenjem po dobičku
  • Srečanje-Sindikat upokojencev pozval vlado k ukrepanju
  • Državljanske pravice – Pravica do zbiranja je za demokracijo bistvena

Podčrtano – Visoko nad morjemDelavska 15 2021

Toliko tem in dilem se je nabralo čez poletje, da jih je tudi v sindikalnem glasilu po kratkem poletnem oddihu težko zbrati. Pomembno je veliko tega in bizarno je marsikaj. Odvisno od zornega kota.

Velika tema, ki jo omenjamo tudi na straneh tega časopisa, je t. i. oživitev socialnega dialoga oziroma delovanja ekonomsko-socialnega sveta, ki se oddaljenemu opazovalcu lahko zdi nekaj obstranskega, a je zel pomembno za vse nas in za smer, v katero bo šla sta država.

Vztrajajo tudi protestnice in protestniki ob petkih. Na 70. petek sredi avgusta se je skupina s kolesom na ramenih celo povzpela na Triglav in ob povratku na Kredarici srečala slovensko politično smetano.

Medtem ko obstaja nevarnost, da bodo veliki vozovi v brezno odpeljali naše pravice ter socialno in pravno državo, v kateri ima po ustavi še vedno ljudstvo oblast, se jih vse (pre)več ukvarja z delitvijo ob bolj ko ne pri vsaki stvari. Razdeljenemu ljudstvu je lažje vladati.

Stvari je treba imenovati s pravimi imeni in razgaliti vzroke zanje. Jasna in nedvoumna sporočila je očitno vedno znova treba ponavljati. Ne glede na nadmorsko višino.

Delovno srečanje – za oživitev socialnega dialoga

Socialni partnerji, člani ekonomsko-socialnega sveta (ESS), so se konec avgusta po štirih mesecih spet usedli za skupno mizo. Povabil jih je predsednik države, ki se je zavzel za oživitev socialnega dialoga. Nanj so pripravljeni tudi v sindikatih, pri delodajalcih in na vladi, a najprej bodo skupaj dorekli, kako naj poteka.

V senci kulturno-umetniškega kompleksa Švicarija v ljubljanskem Tivoliju je pred kratkim že petič potekal Festival Grounded, festival elektronske glasbe, kritične misli in aktivizma. Na tridnevnem dogodku, sestavljenem iz več delavnic, pogovorov, okroglih miz in glasbenih nastopov – glavna tem oziroma vsebinska rdeča nit festivala je bila tokrat »država«. Letos smo sodelovali tudi sindikati.

Srečanje-Sindikat upokojencev pozval vlado k ukrepanju

Konec avgusta je v Škofji Loki potekalo že 16. športno-rekreacijsko srečanje članic in članov Sindikata upokojencev Slovenije (SUS). Na srečanju so poleg druženja ob športnih igrah in vodenih ogledih po bližnjih kulturnih znamenitostih čas namenili tudi polaganju cvetja pred spominsko ploščo padlim članom Sokola med NOB ter se spomnili žrtev osamosvojitvene vojne. Opozorili pa so tudi na slab položaj upokojenk in upokojencev pri nas in pozvali vlado k ustreznim rešitvam.

Državljanske pravice – Pravica do zbiranja je za demokracijo bistvena

Ustavno sodišče je v julijski sodbi prvič potrdilo, da je svoboda združevanja in izražanja mnenj ena izmed temeljnih demokratičnih pravic. S tem se je odzvalo na vladne prepovedi združevanja in številne kazni, ki so jih represivni organi delili protestnicam in protestnikom. Takšna odločitev je izjemnega pomena tudi za sindikate. za dosego njihovih pravic sta namreč pravica do protestov in stavk med temeljnimi sredstvi za izboljšanje položaja delavstva.