V 20. številki Delavske enotnosti z dne 10. december 2020, lahko preberete več o:

• šestem paketu s potaknjenci
  • nedopustni diskriminaciji
  • težkem položaju delavcev v gostinstvu

Podčrtano

Medtem ko politiki enega za drugim sprejemajo t. i. pakete, v katerih je za ene veliko, za druge vsaj nekaj, za nekatere pa spet nič, je vse bolj jasno, da ni rešitev v paketih, ki le gasijo, ampak v temeljnih spremembah družbe. Kje se je medtem izgubila ideja in z njo praksa t. i. socialnih sporazumov, širših družbenih konsenzov in sprememb na področjih, ki delajo to življenje bolj varno in dostojno? Pravite, da ni časa? Aja, kdaj pa je?

Ali pristojno ministrstvo sploh sliši delavski glas

ZSSS je od ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti zahtevala opredelitev do predlogov zamrznitve minimalne plače, dobila pa je le medel javni odgovor, češ da verjame v socialni dialog in si prizadeva zanj.

Delavska 20 2020

Ministra Janez Ciglarja Kralja je zlasti motil očitek Zveze, da je zanj socialni dialog mrtva črka na papirju; poudaril je, da se od prvega dne zavzema za zaščito delavcev, »hitro in učinkovito«.

Kaj ZSSS zameri ministru in njegovim sodelavcem? Predvsem prakso, da dokumente, ki naj bi bili sprejeti v socialnem dialogu, najprej dobijo novinarji, nato delodajalci, sindikate pa se izključuje.

»Vedno bolj smo prepričani, da imajo ravnanja ministrstva za delo svoj namen. In eden izmed njih je morda tudi namerno izključevanje sindikatov. Ne samo iz procesa oblikovanja in sprejemanja protikoronskih paketov ukrepov, temveč tudi iz socialnega dialoga,« je bila ob tem jasna predsednica ZSSS Lidija Jerkič in spomnila, da je minister za delo na zadnjih dveh seja ekonomsko-socialnega sveta izrecno nasprotovl predlogu sindikatov za ustanovitev pogajalske skupine socialnih partnerjev za sedmi protikoronski paket ukrepov. Pravila delovanja ESS in sklepi o spoštovanju socialnega dialoga so zgolj »mrtva točka« na papirju.

Ali pristojno ministrstvo sploh sliši delavski glas, se je vprašala predsednica ZSSS; medtem ko minister za gospodarstvo podpira zamrznitev minimalne plače, minister za delo ne stopi v bran delavstva.

»Vsi dosedanji protikoronski paketi ukrepov so na prvo mesto postavljali gospodarstvo! Čas bi bil, da se na prvo mesto postavi delavke in delave in da se ne predlaga ukrepov, ki pomenijo poslabšanje ekonomskega in socialnega položaja delavk in delavcev, ustvarjajo neenakost ali morda celo posegajo v sistemsko zakonodajo.

Hkrati v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije napovedujemo, da bomo v zvezi s PKP7 o načinu oblikovanja in sprejemanja tako pomembne zakonodaje ter o neenakopravnem obravnavanju socialnih partnerjev in namerni kršitvi Pravil o delovanju ESS obvestili Evropsko komisijo.«, je bila jasna Lidija Jerkič in napovedala vse oblike sindikalnega boja, vključno s splošno stavko.