V novi številki revije Delavska enotnost št. 15 z dne 22. 10. 2020 pišemo o:

  • Podčrtano – Sadovi jeze
  • Socialni dialog
  • Trgovina – Končno proste nedelje
  • Obrazi sindikata – Bojan Berdnik – SDPZ Nomago Koroška

 

Podčrtano – Sadovi jeze

Z oktobrom v gozdovih dozorijo kostanji. Ti okusni in zdravi sadeži potem še nekaj časa razvajajo naše brbončice kuhani, še raje pečeni, v sladicah. Kostanj je zanimiv sadež, ki svojo okusno sredico skriva v zoprni zaščitni ježici in jo zapusti ob padcu na tla. Šele ko strmoglavi z višine, je gladek kostanj pripravljen na novo življenje – če ga prej kdo ne poje. Zdi se, a je z ukrepi in zakoni v tej državi ravno obratno. Na zunaj se zdijo fino glaski in lepi, znotraj pa skrivajo bodice in črvive nevarnosti.

Jesen se plazi v deželo in počasi bi se morala umiriti narava in z njo ljudje. A se zdi, a je ozračje v naši podalpski idili vse boj napeto. Umiril se je samo t. i. socialni dialog, ki bi zdaj moral biti najbolj živahnem, saj se dogajajo spremembe, ki bodo usodno vplivale na položaj delavk in delavcev, vseh nas. Umirjajo ga tisti, ki ga ignorirajo ali pa ubirajo poti mimo njega tam, kjer bi ga morali upoštevati. Bo tako tudi pri demografskem skladu, bo tako pri delavcih pravicah, pa pri vse bolj očitni razgradnji javnega zdravstva, o katerem bomo pisali v prihodnji tematski številki Delavske enotnosti?

Sadovi počasi padajo iz ježic, s katerimi ilustriramo v zadnjih mesecih koronavirus. Počasi iz ovoja padajo tudi nezadovoljstvo, jeza in žal tudi strah.

Prihaja zima, zima naše nezadovoljnosti.

 

Socialni dialog

Predstavniki sindikatov od vlade pričakujejo, da bo začela spoštovati socialni dialog. Od ministra za delo pa, da se bo udeležil prihodnje seje ESS. Vlada krši pravila, ki jih je napisala sama.

 

Trgovina – Končno proste nedelje

Devetega oktobra je bila v Uradnem listu RS objavljena sprememba zakona o trgovini, ki začne veljati petnajsti dan po objavi, torej že v nedeljo, 25. oktobra.

Tako je končno udejanjen cilj, za katerega so si v Sindikatu delavcev trgovine Slovenije (SDTS) prizadevali že dolgo, trgovine bodo poslej, z nekaj izjemami, ob nedeljah zaprte.

Po 17 letih je končno uresničena volja ljudstva, dolgoletna prizadevanje SDTS pa so obrodila sadove.

 

Obrazi sindikata – Bojan Berdnik – SDPZ Nomago Koroška

Voznik avtobusa Bojan Berdnik vodi koroško podružnico Sindikata delavcev prometa in zvez družbe Nomago, ki izhaja iz nekdanjega Koratura. Je idejni vodja motorističnih srečanj Nomaga, katerega udeleženci so se letos že drugič odpravili na prijeten izlet po Sloveniji. Prepričan je, da sta druženje in skrb za zdravje pomembna vidika sindikalnega dela, ključni izziv pa poklicu voznika povrniti nekdanjo veljavo. Ta pa se po njegovem nedvomno kaže s poštenim plačilom.

Ljudje smo postali drugačni, individualisti. premalo se gleda na širše dobro. Sindikata nimajo več take moči, čeprav se trudijo. Delavcu, ki kritizira sindikalni trud, rečem, naj sam poskusi kaj narediti in bo videl, da ni enostavno. Vsak dosežek je treba pohvaliti, za tisto, kar nam ne uspe, se je treba še naprej truditi. Je pa danes veliko težje, saj smo v kapitalizmu, kjer imajo veliko moč lastniki.

Sindikalist mora biti predvsem pošten, dovolj razgledan. znati mora ljudi novačiti in po resnici povedati, kaj je možno in kaj ne. Biti mora kritičen do tistega, ki hoče nekaj nemogočega, in postavljati stvari na realna tla. Sindikalist ne more imeti glave v oblakih, se pa mora truditi za čim več pravic.