Kaj nam prinaša nova številka Delavske enotnosti št. 16 z dne 08. 10. 2020:

  • Podčrtano – Osebna odgovornost
  • Delavske pravice – Po 17 letih naposled uresničena volja ljudi
  • Obrazi sindikata – Tjaša Vaupotič – Sindikat GIT Union Hoteli
  • Pogovor – Zaupanje in strokovnost namesto palice in korenčka
  • Covid-19 je zelo resna bolezen, ki je nikakor ne smemo podcenjevati.

 

Delavska 16 2020Delavske pravice – Po 17 letih naposled uresničena volja ljudi

Sindikatu delavcev trgovine Slovenije je uspel veliki met. Potem ko so že pred sedemnajstimi leti volivci na referendumu izrazili zahtevo po nedeljskem zaprtju trgovin, je sindikatu v parlamentu uspelo doseči zmago ter poraziti predstavnike kapitala, ki so toliko časa preprečevali uresničevati volje ljudi.

 

Obrazi sindikata – Tjaša Vaupotič – Sindikat GIT Union Hoteli

Ljudem je treba pojasniti pomen članstva, prostovoljnega dela in aktivnega sodelovanja. Treba je imeli upanje in vero, da bomo združeni lahko uspešno sodelovali z delodajalci in ustvarili boljše, ustreznejše pogoje.

Obraz sindikata je pozitiven, da mu je mar za stvari, za ljudi, za prihodnost. Vsega tega ne delamo zase, ampak tudi za naše prihodnje rodove. To ni boj od danes do jutri, ampak je gradnja, tlakovanje neke poti. Kakršno si bomo zgradili, takšno bomo imeli mi in naši zanamci.

 

Pogovor – Zaupanje in strokovnost namesto palice in korenčka – Sašo Dolenc, komunikator znanosti, filozof, fizik, urednik, publicist, prevajalec in avtor številnih knjig o raznolikih znanstvenih temah. je tudi soustanovitelj, urednik in koordinator spletnega časopisa za popularizacijo znanosti Kvarkadabra (spletni časopis za popularizacijo in tolmačenje znanosti, ena naših osrednjih poljudnoznanstvenih elektronskih publikacij – kvarkadabra.net).

Komuniciranje je pri nas premalo usmerjeno v izobraževanje javnosti, kar bi omogočilo, da bi se ljudje samo bolj odgovorno obnašali. Žal se uradni govorci še vedno preveč pogosto na javnost obračajo, kot da gre za otroke, ki razumejo le logiko palice in korenčka.

 

Covid-19 je zelo resna bolezen, ki je nikakor ne smemo podcenjevati. Zelo je nevaren za človeštvo prav zato, ker ni tako zelo nevaren za posameznika.

Pomembno je zaupanje pri komuniciranju. Če se zdi, da ukrepi ne veljajo univerzalno, ampak so namenjeni discipliniranju državljanov, bo prišlo do upora. Ni dobro, da ukrepe po vojaško delegirajo uprave podjetij, ampak je pomembno, da v procesu sodelujejo tudi delavci, saj bodo le tako sprejeli ukrepe z  svoje, jih ponotranjili in predlagali izboljšave. Sindikati lahko v tem procesu sodelujejo oziroma pomagajo.

Covid-19 sledilnik, dostopen na povezavi covid-19.sledilnik.org/sl/stats, je spletni portal in pomemben projekt, v okviru katerega se zbirajo, analizirajo in objavljajo podatki o širjenju novega koronavirusa v Sloveniji. Njegovi ustvarjalci želijo javnosti omogočiti čim boljši pregled nad razsežnostjo režave in pravilno oceno tveganja, vsebine pa osvežujejo dnevno.

 

»V naši družbi smo preprosto nehali razumeti drug drugega. Razumem, da politika tega ne more početi – politika je pač igra, ki se med drugim igra s simulacijo dialoga, ki to ni, s polarizacijo in neprestanim napadanjem. A življenje je veliko več kot politika in družbo si delimo tudi z ljudmi, katerih stališča se nam zdijo včasih škodljiva. Brez razumevanja ne more priti do omilitve najgrozljivejših stališč in ideologij. Če bomo vsi sprejemali radikalno delite, družba na koncu ne bo več znosna.«

(Pisatelj in režiser Goran Vojnović, »Trenutne garniture ne zanima kulturna politika, le draženje protestnikov«, Ana Jurc, MMC RTV SLO, 24. september 2020)

Razumeti druge, biti solidaren in delovati skupaj, da bo bolje vsem, je pomembna temeljna naloga delavskega gibanja. Spreti se zaradi manipulacij politike in kapitala je voda na njihov mlin.

»Etično vsegliharstvo in doktrina spoštovanja vseh različnih mnenj brez moralne presoje v očeh javnosti izenačujeta temeljne civilizacijske in demokratične vrednote z njihovimi nasprotji. Kot družba zavračamo odprtost in solidarnost ter svojo prihodnost gradimo na nestrpnosti in sebičnosti do sočloveka. Kritično razmišljanje kot imunski sistem pred zavajanjem in lažmi je zamenjala čredna mentaliteta. Znanje nam gre na živce, bolj ko racionalnost so nam pri srcu teorije zarote.«

(Kolumnist in funkcionar v Svetu Evrope Matjaž Gruden, Zatemnjenstvo, Večer, 28. september 2020).

V časih, ko je vse težje presoditi, kaj je prav in kaj narobe, je še toliko bolj pomembno branje, razmišljanje in razumevanje aktualnih družbenih procesov, ki nas vse bolj vračajo v čas, ko je zmagovala avtoriteta moči, ne pa moč argumentov.