Kaj nam prinaša nova številka Delavske enotnosti št. 12 z dne 02. 07. 2020:

• Podčrtano – štirikrat šest
  • Pogovor – Potrebne so vrednote in zdrava pamet – Andreja Toš Zajšek

Delavska 12 2020Podčrtano – štirikrat šest
Časa ne gre razmetavati, kar ne pomeni, da moramo biti vsako sekundo storilnostno naravnani in se ne bi smeli nikoli zazreti okoli sebe kr tako, se ustaviti in »delati nič«. Tudi to je nekaj, kar potrebujemo za polno življenje.

Eden od malo že pozabljenih in spet oživljenih sindikalnih objen je povezan s t.i. tremi osmicami; osem ur dela, osem ur počitka in osem ur prostega časa. Te se rižijo na vseh frontah, s skrajševanjem delovnegačsa na eni in kulturo dolgih delovnikov in stalne dosegljivosti na drugi strani. Tako se zdi, da nam bodo sicer delovnike formalno skrajšali na šest ur, ampak bomo potem le šest ur lako spali in imeli šest ur časa zase in za drušino, saj bo preostlih šest ur namenjenih ponovno za (plačano?) delo; za istega delodajalca, ki od nas pričakuje več, kot zmoremo v običajnem delovniku, ali pa v obliki še ene službe, ki jo bomo morali opravljati za dostojno življenje in da bomo nabrali dovolj delovnih let za upokojitev. Vprašajte Lidlove delavke, kdaj se bodo lahko upokojile ob takih »uradnih« delovnikih, kot jih imajo sedaj. Povprečno verjetno tam po 75. letu. Življenje nima nadur. Dobro izkoristimo svoj čas, v teh vse lepših poletnih dnevih tudi za počitek in nabiranje moči za vročo jesen.

Pogovor – Potrebne so vrednote in zdrava pamet – Andreja Toš Zajšek

Kaj po pravu ne bi smelo biti prvo vprašanje. Zdrava pamet je po mnenju pravne strokovnakinje in sindikalistke Andreje Toš Zajšek tisto, kar nas mora voditi. Z njo smo se pogovarjali o tem, kam smo pripeljali nekatere delovnopravne insitute, zlasti tiste, ki so povezani z delovnim časom v koroni in po njej. Pa tudi o odgovornosti in vrednotah, odpuščanju, interventni zakonodaji.

Moti me molk gospodarstva. Sindikati so v preteklih letih opozarjali na vrsto kršitev zkonodaje, odziva delodajalskih organizacij pa ni bilo nikoli. Vedno so se potuhnili. Kaj je molk? Molk je pritrditev. In ravno ta molk nas je pripeljal do točke, ko je vse dovoljeno. Tista podjejta, ki imajo neke vrednote in kulturo, bi morala jasno postaviti, kje so meje. Če ne, mečejo slabo luč na čisto vse in krnijo tudi svoj ugled.

Ljudje smo ujeti v zanko prava. Pogosto vsi skupaj ne razmišljamo z zdravo pametjo, ampak se sprašujemo, kaj pravi zakon. Vsi sindikalisti bi se morali več pogovarjati o tem, kar je prav in kaj narobe. Več bi se morali pogovarjati o tem, zakaj sploh imamo posebne zakone, ki urejajo odnos med delavcem in delodajalcem, zakone, ki urejajo druge socialne pravice in podobno. Pogovarjati bi se morali o tem, koga moramo posebno skrbno obravnavati in varovati. Če razumemo, zakaj so varovane kategorije, tudi vemo, zakaj so zaščitene, in hitreje prepoznamo morebitne kršitve. Če vemo, da delodajalec ne sme odrediti starješemu delavcu dela preko polnega delovnega časa brez njegove pisne privolitve, sledi logični zaključek, da mu brez soglasja ne more preraporejati delovnega časa. Če vemo, da je delodajalec delavcu dolžan plačati za opravljeno delo, potem sledi tudi logični zaključek, da mora plačati tudi opravljene nadure, ne glede na to, ali jih odredil prav ali ne.