V novi številki Delavske enotnosti št. 03 z dne 06.02.2020, pišemo o:

 

 • Podčrtano – Naša kultura
 • Obrazi sindikata – Armando Đurđević – predsednik sindikat podjetja Okolje Piran
 • Kultura v Sloveniji v nekaj številkah
 • O dvigu minimalne plače - v četrtek, 20. februarja

 

Podčrtano – Naša kulturaDelavska 03 2020

Skrb za kulturno dediščino in kulturno produkcijo je pomembna. Podpora mora priti od odločevalcev na ravni države in vseh drugih ravni. Če nismo kulturni, nas ni. Če ne beremo, pišemo, gledamo, poskušamo … smo oziroma nismo …

 

Obrazi sindikata – Armando Đurđević – predsednik sindikat podjetja Okolje Piran

Zakaj biti sindikalno aktiven:

Čeprav je delo težko in moraš vložiti veliko napora v to, to rad počnem. Pomembno je, da imaš svoj glas, da lahko uspeš premakniti nekatere stvari. Občutek pa imam, da utegne priti do novih protestov, kot v letih 2012 in 2013. Prihodnji protesti bi utegnili biti še veliko hujši od takratnih. Kar se danes dogaja z ljudmi, je nemogoče opisati. Vedno več je stresa in bolezni. Samo v našem podjetju imamo več kot tisoč terjatev, temu sledijo rubeži, ker ljudje ne morej več plačevati položnic. Tudi minimalna plača je še vedno mnogo prenizka. Ko smo imeli tolar, si s svojo plačo lahko preživel. Leta 2004, ko smo vstopili v EU, so nam politiki govorili, da bomo živeli boljše, da bodo plače višje itn. Če primerjamo takratni standard z današnjim, je za povprečnega delavca ta veliko slabši.

Ko nagovarjam delavce, mi jih veliko reče, da se bodo včlanili, ko bo sindikat nekaj naredil zanje. Takšne boš težko prepričal. Na splošno je težko prepričati ljudi in pridobiti nove člane. Sam sem jih nekaj uspel pridobiti, ker so videli, da se postavim za njihove pravice, dvig plač, izplačilo božičnice ipd.

 

Kultura v Sloveniji v nekaj številkah

 • 48 let je bil star naš največji pesnik France Prešeren, ko je umrl 8. februarja 1849. Obletnica njegove smrti – kar naj bi bilo v svetovnem merilu redkost – je postala osrednji slovenski kulrtuni praznik. Praznik so prvič zaznamovali leta 1945, državni praznik in dela prost dan pa je od leta 1991.
 • 14.861 oseb je po podatkih iz oktobra 2018 delovalo v kulturi, od tega jih je bilo nekaj več od 36 odstotkov samozaposlenih. Med petimi najpogostejšimi poklici s področja kulture so novinarji, prevajalci, tolmači, lektorji ter drugi jezikoslovci, bibliotekarji in dokumentalisti, tehniki operaterji ter glasbeniki, pevci in skladatelji. Sicer je med kulturniki 57 odstotkov žensk in 43 odsotkov moških.
 • 1446 razstav so mizeji, muezjske zbirke in galerije v Sloveniji pripravili v letu 2018 ogledalo si jih več kot 2,7 milijona obiskovalcev.
 • 6 odsotkov prebivalcev Slovenije po raziskavi Knjiga in bralci prebere več kot 20 knjih na leto, medtem ko je leta 2014 ta delež znašal 9 odstotkov.
 • 53 odsotkov vje po ugotivtvah raziskave Knjig in bralci v naši državi tistih, ki ne kupijo niti ene knjige letno. Delež prebivalstva, ki po isti raziskavi kupi več kot 20 knjig na leto, znaša 5 odstotkov.
 • 40.698 gledalk in gledalcev je v letu 2019 v ljubljanskem mestnem kinu Kinodvor obiskalo prgram za mlada občinstva s filmsko vzgojo, ki ga sestavljajo Kinobalon za otroke in mlade, Kinotrip – mladi za mlade ter Kinodvorov šolski program.
 • 45 ulic, 16 cest, 5 trgov in 1 nabrežje je po podatkih izpred nekaj let v naši državi poimenovanih po Francetu Prešernu.

Vse kar ste želeli vedeti o dvigu minimalne plače lahko izveste v četrtek, 20. februarja, ko bo dan odprtih vrat po vsej Sloveniji, na sedežih območnih organizacij in nekaterih sindikalnih pisarn ZSSS – več na zsss.si