V novi številki Delavske enotnosti št. 2 z dne  23.1.2020, preberite več o:

• Podčrtano – Kdor ne plača, ni Slovenec
  • Delavske pravice  - Ne podpisujte ničesar brez posveta
  • Obrazi sindikata – Nino Sandič – predsednik sindikata KNG v podjetju Melamin Kočevje

Delavska 01 2020Podčrtano – Kdor ne plača, ni Slovenec

Progresivnost obdavčitve je nujna pravičnost in razumevanje, zakaj je treba plačevati davke, da lahko država funkcionira tako, kot od nje pričajumemo in si želimo.

Delavske pravice  - Ne podpisujte ničesar brez posveta

S prvim januarjem, ko sta z zakonom o minimalni plači spremenjena tako znesek kot definicija minimalne plače opozarjamo, da se je treba posvetovati pred podpisom česarkoli, kajti ko je zadeva podpisana.

Delodajalca, ki ima pravilnik o plačah, nima pa sindikata in s tem ne podpisanega dogovora, lahko prijavimo. Plače bi morale biti urejene dogovorno.

Gledati in razumeti svojo plačilno listo je za delavca bistveno. V službo hodimo, da dobimo plačo, s katero preživljamo sebe in svojo družino. Pogosto se dogaja, da delavci nit ne pogledajo plačilnih list in jim ni jasno, da so za kaj prikrajšani. Pri izplačilih je veliko nepravilnosti, a ker jih nihče ne zazna, tako tudi ostane. Zato pozivamo vse, ki jim kaj v zvezi s plačilčnimi listami ni jasno, naj ses obrnejo na strokovne službe sindikata.

20. februarja je na ZSSS napovedan prvi dan odprtih vrat, na katerem bodo strokovnjaki ZSSS delavkam in delavcem pomagali razumeti, kaj se dogaja pri izplačil njihove minimalne plače.

A vrata sindikatov in sindikalisto so odprta tudi sicer. Nikoli ni prepozno za to, da se postavimo za svoje pravice.

Zakaj biti sindikalno aktiven – Iz preprostega razloga, ker je sindikat vzvod, s kateim de delavec poleg svojega znanja in marljivosti postvi na zemljivid in s tem vzvodom lahko do neke mere postavljala svoje pogoje in pravice v ospredje in ni spregledan, kot je to bilo in ješe v praksi.