Kaj nam prinaša nova 21. številka Delavske enotnosti z dne 5.12.2019:

• Podčrtano: obetajo nam novo krizo
  • Minimalna plača – Sindikati nad nazakonita nižanja
  • Enake možnosti – Proti nasilju nad ženskami vsak dan
  • Obrazi sindikat – Kristijan Lasbaher – predsednik Sindikata gostinstva in turizma Slovenije

Podčrtano:

V zadnjem času nam zainteresirani vse bolj obetajo novo krizo. Kriza je že. Kriza je v (nekaterih) glavah. Malo smo že pozabili, kako je bilo pred dobrim desetletjem. Tako imenovana kriza oziroma recesija se je začela psihološko, ker smo vanjo verjeli, je tudi bila. Tarnati so se navadili tudi slovenski predstavniki kapitala in menda že spet pripravljajo vloge za državne subvencije. Zakaj pa ne, če bo »kriza«. Če nekaj vztrajno ponavljaš, to postane »resnica« ali vsaj splošno sprejeto dejstvo.

Ko smo navlečeni na iste vzorce, prav gotovo ni težko (spet) zaiti v novo krizo.

Minimalna plača – Sindikati nad nazakonita nižanja

Pravice delavcev in delavk v kolektivnih pogodbah podjetij ne smejo biti določene slabše kot v kolektivni pogodbi dejavnosti. ZSSS zato delavcem svetuje, naj se, da bi se izognili sprejemanju nezakonitih ukrepov, obrnejo na sindikate dejavnosti. Na ravni podjetij naj ne pristjajo na vključevanje dodatkov (na delovno dobo, delovno uspešnost, za nadurno, nočno, nedeljsko in praznično delo, neugodne vplive okolja, nevarnosti pri delu ipd.) v osnovno plačo ali njihovo nižanje dodatkov. Ti dodatki so lahko ukinjeni le, če se bodo ustrezno zvišale osnovne plače.

Enake možnosti – Proti nasilju nad ženskami vsak dan

Organizacija združenih narodov je leta 1999 na predlog prve femnistične konference latinske Amerika in Karibov, ki je bila v Bogoti leta 1981, razglasila 25. november za dan boja proti nasilju nad ženskami. Posvečen je spominu na sestre Mirbal, ki so bile brutalno umorjene v času Trujillove diktature v Dominikanski republiki leta 1960.

»Nasilje nad ženskami se mora ustaviti, popolnoma ustaviti. Sindikati po Evropi v celoti podpirajo vaš poziv Evropski uniji, naj stori vse, kar je v njeni moči, za boj proti nasilju nad ženskami. Lahko se nanesete na nas; z vami smo v tej bitki, v kateri moramo zmagati,« je novi evropski predsednici komisije Ursuli von der Leyen in bodoči komisarki za to področje Heleni Dalli ob dnevu boja proti nasilju nad ženskami v pismu sporočila namestnica generalnega sekretarja Evropske konfederacije sindikatov (EKS) Ester Lynch.

Nasilje nad ženskami se ne ustavi na pragu dom žensk, Fizično ali psihočno nasilje nad ženskami se dogaja tudi na delovnem mestu, ne glede na sektor, v katerem delajo, njihov poklic in izobrazbo.

Vodi tudi sindikat v Termah Maribor. Nikoli mu ne zmanjka dela. Nakopičenih težav je veliko, posluha odločevalcev in delodajalcev pa kljub velikim dobičkom, ki jih pobira slovenski turizem, bore malo.
Naš tokratni sogovornik ni človek, ki bi se rad hvalil, a tiho ne ostane nikoli, ko je res treba zaropotati. Takrat to naredi s klicajem.

Zaposleni se bodo morali zavedati, da pravice, ki jih imamo, niso samoumevne, da se je zanje treba neprestano boriti. Predvsem pa se bomo morali vsi zavedati, da jih z individualizmom ne bo več moč niti obdržati, kaj šele pridobiti novih.

Predvsem pa je pomembno, da delujemo kot sindikat brez strahu in s poštenimi odnosi drug do drugega. Pomembno pa se mi zdi tudi to, da smo predsedniki sindikata v družbah zaupanja vredne osebe.