Kaj nam prinaša nova 19. številka Delavske enotnosti z dne 7. 11. 2019:

• Kaj nam prinaša nova 19. številka Delavske enotnosti z dne 7. 11. 2019:
  • Podčrtano – Gorimo za podobo
  • Več kot 7000 podpisov romalo v državni zbor
  • Pokojnine – Skoraj 14 tisoč podpisov za povrnitev odvzetega
  • Obrazi sindikata – Sabina Leben

Delavska 19 2019

Podčrtano – Gorimo za podobo

O spremembah, ki jih v svet dela prinaša digitalizacija, tudi delovnih procesov, je vse več govora, veliko je strahov in pomislekov pa tudi spoznanj, da so v tem nove priložnosti in možnosti, med drugim tudi za to, da bomo ljudje delali manj in imeli več časa zase, za najbljižje ter za druge kreativne in prostočanse dejavnosti. A se za zdaj zdi, da smo od tega še daleč. Zlasti te male napravice, ki jih imamo povsod s seboj, ki nas vežejo na splet pa tudi na delovne obveznosti tudi v času, ki bi moral biti samo naš, postajajo okuptorji naše pozornosti. O vsem je treba imeti mnenje, »biti povsod zraven«.

Več kot 7000 podpisov romalo v državni zbor

Prvi novembrski ponedeljek je SKVNS v državni zbor predla več kot 7000 podpisov za spremembo Zakona o višini povračilu stroškov v zvezi z delom in nekaterih drugih prejemkov. Gre za pomemben korak v akciji, pri kateri sodeluje tudi Zbornica komunalnega gospodarstva pri GZS.

Pokojnine – Skoraj 14 tisoč podpisov za povrnitev odvzetega

Sindikat upokojencev in Civilna iniciativa Za upokojence gre sta na srečanju z novinarji opoorila, dase gmotni položaj upokojenih slabša že od osamosvojitve. Danes tako polovica upokojenih prejema pokojnine, nižje od praga tveganja revščine. Zato so na politiko naslovili zahteve za izboljšanje položaja. Zahteve so: izredna uskladitev pokojnin v višini 7,2 odsottka do maja prihodnje leto, letni dodatek v dveh višinah, usklajevanje pokojnin na podlagi rasti neto in ne bruto plač, višji odmerni odsotek tudi za še upokojene osebe.

Obrazi sindikata – Sabina Leben

Sabina je diplomirana sociologinja in zgodovinarka, zaključuje drugo bolonjksko stopnjo in bo profesorica zgodovine in sociologije. Pravi, da ji je njeno zdajšnje delo na Sindikatu Mladi plus idealna kombinacija vsega, kar jo zanima, in pri tem drlu lahko s svojimi kompetencami in izkušnjami znanje podaja naprej.

Obraz sindikata je tisti, ko o dela s srecem, ki zna poslušati in je pripravljen pomagati. Včasih kakšen član samo potrebuje pogovor, zato da dobi občutek, da ni sam. Tega dela ne moreš  opravljati robotsko, saj delaš z ljudmi, imeti moraš določeno stopnjo empatije, poleg zdravega razuma seveda. Med empatijo in zdravim razumom, ki ni nuno, da gresta skupaj, moraš najti neko srednjo pot.