V novi številki Delavske enotnosti št. 16 z dne 19. septembra 2019, pišemo o:

• Podčrtano – Izza stojnice
  • Pravice delavcev – pasove bi zopet stiskali najrevnejšim
  • ZSSS v nove aktivnosti
  • Obrazi sindikata – Slavko Jerebič

Delavska 16 2019

Podčrtano – Izza stojnice

Zbiranje podpisov in promicija sindikalnega dela nastojnicah je svojevrstna izkušnja, ki jo priporočam vsakemu sindikalistu.
V teh dneh zbiramo podpise za spremembo zakona o povračilih stroškov iz dela za delavke in delavce v podjetjih družb v lasti države ali lokalne skupnosti.
Majhen podpis, minuta ali dve, da podpreš nekaj dobrega, udeležba na protestu, na volitvah …, sta le kamenčka, ki lahko prerasteta v mozaik.

Pravice delavcev – pasove bi zopet stiskali najrevnejšim
Ministrstvo za delo je pripravilo predlog, po katerem bi ukinili dodatek za delovno aktivnost. Predloge sprememb je na štiri ure in pol dolgi burni seji obravnaval odbor državnega gzbora za delo. Glasovanje so po številnih nasprotovanjih predlogu prestavili na naslednjo sejo.

ZSSS v nove aktivnosti
Podpora Podnebnega štrajka 27. 9. 2019
Pravičnejši bolj socialne in okolju prijaznejši svet za vse
Seznaniti mlade s sindikati – Ustanovljena je bila pilotna skupina včlanjevalcev, ki so zaradi lažje koordinacija in vzpostavitve sistema v prvi fazi zaposleni v Domu sindikatov. V ta namen je bila vzpostavljena info točka v drugem nadstropju Doma sindikatov; potrebujemo enotno podobo ZSSS, oglaševanju in s tem njeni večji prepoznavnosti.

Obrazi sindikata – Slavko Jerebič, predsednik sindikata – SwatyComet – Weiler abrasives
Nekdo mora biti sindikalno aktiven. Mene delo v sindikatu veseli. Je pa treba vložiti vanj veliko truda, se marskikaj naučiti. Dela j e ogromno, vsako malico polovico časa delam sindikalno delo. Ljudje pridejo do mene s problemi, potem je treba do šefa prizvodnje, če je treba, tudi do direktorja.

Stvari v firmi so, morm reči, urejene. Z novim letom smo uvedli nov plačni sitem, tako da so od prvega januarja letos najnižje osnovne plače za prvi tarifni razred 900 evrov. Ne več 600 oziroma 630 evrov, kot je bilo prej. Sprejeli smo novo podjetniško kolektivnopogodbo. Pogajanja zanjo so trajala dva meseca. V njen smo recimo tudi določil, da je osnovni dopust 21 dni, ne le 20, stari nad 55 let pa imajo štiri dni več dopusta, prej so ga imeli tri.

Pri svojem delu nimam nobenih problemov, sindikalne ure so mi na razpolago, sporazum imamo, s mora svoje delo tudi opraviti.

Sindikat mora biti, sicer bi bilo vse slabše.

Sindikalisti moramo veliko vedeti, sindikat že nekaj časa ni več le za ozimnico, mi izlete sicer še imamo. Pomembna je pravna pomoč, ki jo na območju in v Ljubljani tudi dobimo, imamo pa tudi sindikalna usposabljana v firmi.

Pravna pomoč, ugodni krediti preko DH, solidarnostne pomoči, to so nekatere ugodnosti, ki jih predstavimo, ko povabimo nove sodelavce.

Ni prav, da sindikati nekaj dosežemmo, dobimo pa to vsi enako.

Delati moraš z dušo in srcem pa večkrat biti nasmejan. Z dobro voljo narediš več. Vložiti je traba veliko truda, delavcem moraš pomagati, jih spodbujati, se z njimi pogovarjati, sodelovati.

Vsega, kar si si zamislil ni možno doseči, kompromise je treba znati sprejemati.