Kaj nam prinaša nova številka 10 Delavske enotnosti z dne 20. 6. 2019:

• Podčrtano – Rast vijolic. Bolj ko se bo leto nagibalo h koncu, bolj bo rasla histerija delodajalcev zaradi zakonsko določene spremembe minimalne plače. Pričakovati je še kakšno ostro besedo, ne samo možgansko viharjenje na to temo.
  • Glede minimalne plače ne o popuščanja. Konferenca ZSSS  o priložnostih, ki jih prinaša dvig minimalne plače, je pokazala, da mora minimalna plača zagotavljati dostojno življenje. Obuditi je treba socialni dialog in postaviti ustrezen plačni model.

Delavska 12 2019Podčrtano – Rast vijolic

Bolj ko se bo leto nagibalo h koncu, bolj bo rasla histerija delodajalcev zaradi zakonsko določene spremembe minimalne plače. Pričakovati je še kakšno ostro besedo, ne samo možgansko viharjenje na to temo. Vihar bodo dvigovali v kozarcu vode, dokler ne bodo dosegli svoje, kar se ne sme zgoditi, oziroma dokler bodo pač imeli pozornost javnosti. In ter si z vsaj malo znanja odnosov z javnostmi ni težko zagotoviti, že če povežeš vijolice in počeno zračnico na kolesu, si car.

A minimalna plača je presneto resna zadeva. Naši ljubi delodajalci se ne zavedajo, da se z njo ne morejo v nedogled hecati, saj ljudem zagotavlja preživetje.

Da se moramo vedno znova pogovarjati in pogajati o minimumih in braniti že obstoječe pravice ja simptom naše podalpske idile in gotovo še kakšnegazakotja, kjer niti vijolice ne rastejo, saj jih je nekaterim pač predrago zalivati. Če hočeš imeti biznis, če hočeš to početi, moraš to ne le znati, ampak nekaj v to tudi vlagati in ne le jemati. Vsaj neskončno to ne gre.

Ko se bomo začeli pogovarjati tudi o več pravicah in maksimumih, se bomo šele pogovarjali o zelo pomembnih zadevah. Planet uničujejo pretiravanja navzgor in ne minimalne pravice in dolžnosti.

Glede minimalne plače ne o popuščanja

Evropska socialna lista, ki zagotavlja pravico do dostojnega plačila in dostojnega življenja, je temeljna listina Sveta Evrope na področju delovnih razmer in socialne varnosti. Evropski odbor za socialne pravice je te zaveze konkretiziral in za sprejemljivo določil minimalno plačo, ki dosega vsaj 60 odsottkov popvršne plače. Sslovenija te zahteve ne izpolnjuje.