V sveži letošnji številki Delavske enotnosti lahko preberete:

• Podčrtano - Nič se ne zgodi samo od sebe
  • Cestni potniški promet - Se bodo avtobusi ustavili?
  • Obrazi sindikata - Klementa Luketa
  • Intervju - Marko Funkl - Kako sindikalist postane župan
  • KNG - Potreben je tihi boj

Delavska 1 2019

Podčrtano - Nič se ne zgodi samo od sebe
V ZSSS smo minulo leto zaključili z zavedanjem, da si pred tažavami v svetu dela in širše v družbi nismo zatiskali oči in smo pripravljeni na nove bitke ali na "nove izzive".

Cestni potniški promet - Se bodo avtobusi ustavili?
Z novim letom se je iztekla veljavnost kolektivne pogdobe za dejavnost cestnega potniškega prometa, ki je bila podpisana leta 2006 in kasneje še podaljšana. Ker v letu dni ni bilo napredka pri pogajanjih, ker so plačil nedostojna, delovni čas pa ni ustrezno urejen, je sindikalna stran sklenila, da ne bo več pristal na njeno podaljšanje. Delavci so pripravljeni tudi ustaviti avtobuse.

Obrazi sindikata - Klementa Luketa
Klementa je Primorska brez dlake na jeziku. Marsikomu je bila in je še trn v peti. Zase pravi, da je vzgojena v duhu tolminskega puntarstva in poštenosti. Te po njenem marsikje manjka. Tudi v politiki. "Če si sindikalist, ne moreš biti aktiven v politiki, ker to ne gre skupaj," pravi po svojih izkušnjah.

Obraz sindikata je: Tisti, ki je solidaren, pošten, delavec in vse napore usmeri v goj za pravice delavcev. Tisti, ki misli le na položaj, je težko sindikalist z dušo in telesom, je egoist, ki dela eno, govori pa drugo. Sindikati tudi vse premalokrat na glas povemo in zapišemo, kaj delamo.

Intervju - Marko Funkl - Kako sindikalist postane župan
Lanske lokalne volitve so na županske položaje po vsej državi prinesle nekaj zanimivih, novih obrazov. Vznemirljiva novica je prila tudi iz Zasavja, kjer je bil Marko Funkl, ustanovni član in gonilna sija Gibanja za dostojno delo in socialno družbo ter trenutno še aktualni predsednik Sindikata prekarcev, v drugem krogu izvoljen za župana občine Hrastnik. (celoten intervju lahko preberete na spletni strani ZSSS)

KNG - Potreben je tihi boj
Sindikaln pogajalska stran je pred dvema mesecema presenetila s prekinitvijo pogajanj o novi kolektivni pogodbi za kemično in gumarsko industrijo. Kot nam je povedal predsednik Sindikata KNG Slovenije Bogdan Ledinek, se zaradi tega zaostrujejo delavska pričakovanja, poteka pa tudi tihi boj v ozadju.
Igrati hočemo pošteno, zato naj deodajalci povedo, kaj hočejo imeti, mi bomo to ovrednotili, nato pa bomo skupaj postavili neke parametre, sprejemljive za obe strani.