• Podčrtano - Bogati reveži
  • Erik Cuder - SKEI družbe Mahle Electric drives v Bovcu
  • Poziv na protest - Petega decembra skupaj za višje plače!
  • ESS se je le seznanil s predlogom spremembe zakona o minimalni plači
  • Sindikat GIT je na 8.seji predsedstva izbral naslednico

Delavski boj je star, kolikor so stari delavci, ne glede na dejavnost in delodajalca.

Erik Cuder - SKEI družbe Mahle Electric drives v Bovcu
V dveh letih, kar vodi sindikat, je ta ponovno pridobil zaupanje delavk in delavcev in zavidljivo število članov, žajejo pa tudi uspehe, ki jih je v vsaki globalni korporaciji zelo težko doseči. A boja ni nikoli konec, to sindikalisst iz doline Trente, kjer je življenje lepo, a tudi trdo, dobro ve.
Sindikat zame ni le nek servis, s katerim dobiš popuste in ugodnosti, sindikat je ustanova, ki pomaga ljudem, ko so v težavah. Pravi sindikalist je človek, ki ima neko karizmo, vizijo, smervnice in iztočnice za svoje delo. Ne smemo se ustaviti na neki tožki, ampak moramo zadevo peljati naprej. Je pa res, da je zmeraj težje, tudi delodajalci imajo svoje znanje, ki ga uporabljajo, in strokovnjake, pravnike. Pravi sindikalist ve, kaj delavci hočejo, ve, kaj jih žuli, in to je treba uskladiti.

Odziv
Predlog prenove ureditve minimalne plače je naletel na burne odzive zlasti med bolj borbenimi delodajalci in njihovimi organizacijami. Direktorica GZS
je ob tem izjavil, da z dvigom te plače pri nas "ustvarjamo deželo bogatih revežev", zaradi česar sta ZSS in Pergam od nje zahtevali opravičilo.

Poziv na protest
Petega decembra skupaj za višje plače!
Vnovično urejanje plač z zakonom o minimalni plači je znak "slabega socialnega dialoga". Z morebitnimi odpovedmi kolektivnih pogodb dejavnosti, ki sicer nazadujejo že vsaj eno desetletje, tvegamo izgubo ne le plač. ampak tudi dopusta in regresa zanj, dodatkov in povračil, jubilejnih nagrad in solidarnostnih pomoči, odpravnin...
Zato je opletanje delodajalcev z grošnjami o prenehanju socialnega dialoga neodgovorno in je na neki način izsiljevanje.
Shod 5. decembra je prvo opozorilo, ki se bo stopnjevalo, če ne bo ustreznega odziva delodajalcev.

ESS - ESS se je le seznanil s predlogom spremembe zakona o minimalni plači
Delavci ne pristajamo na izsiljevanje!
Dolga razprava generalnega sekretarja Združenja delodajalvec Slovenije Jožeta Smolea na temo, zakaj ne morejo pristati na predlagane spremembe zakona
o minimalni plači, se je po besedah našega vira sprevrgla v obračunavanje z vsemi in vsakomur, ki bi takšna določila sprejel in podprl. Čeprav so predstavniki ministrstva za delo in ministrstva za gospodarstvo Smoletu jasno in glasno povedali, da spremembe zakona podpirajo, je vendarle želel drugačna zagotovila. A jih ni dobil.
Taktiko izsiljevanje, ki ji nikakor ne moremo reči socialni dialog, je nadgradil s sporočilom sindikalni strani, da bodo delodajalci odpovedali vse kolektivne pogodbe. Zanimivo je tudi, da so prisotni delodajalci, predstavniki združenj in zbornic menda mordo molčali in Smoleta pustili, da opravi za njih umazano delo "glasnogovornika" in izsiljevalca.

Sindikat delavcev gostinstva in turizma je na 8.seji predsedstva izbral naslednico
generalne sekretarke, Bredo Črnčec, sedanjo sekretarko na Območni organizaciji ZSSS Podravje in Koroška.