Podčrtano - Volitve, mediji, jagode in Ikea
Prav bi bilo, da bi ena glavnih tem predvolilnih kampanj bila delo, njegova vrednost, dostojno, prihodnost. Družba, v kateri dve trerjini zaposlenih zasluži podpovprečno plačo, v kateri morajo, da bi preživeli, delavke in delavci z minimalno plačo k hunatircem po pakete, v kateri je prekarnost postala norma in prihodnost, zlasti mladih, in va kateri je gospodarska rast sama sebi namen, je gnila. Politika, ki to dovoljuje in celo spodbuja, je za na odpad.

ZSSS bo pred volitvami na stranke naslovila vprašanja o temah, ki zadevajo delavstsvo. Zanimivo bo videti njihove odgovore, še posebej pa bo treba spremljati, kaj bodo tisti, ki jim bomo dali mandat, zapisali v koalicijsko pogodbo. To je namreč "sveto besedilo", ki vzrdžuje (dostikrat krhko) ravnotežje med olbastniki, a še zdaleč ne zagotavlja volje ljudstva.

Delavska enotnost st8 2018

Obrazi sindikata - Suzana Lebar
Čeprav sama pravi, da jo jezik tudi "tepe", ob krivicah ni tiho, saj jo bolijo. Sindikalni boj je treba biti vsak dan posebej, pravi. V Perutnini Ptuj je delo težko, plača nizka, na podeželju pa veliko revščine, zato je sindikat tam pogosto tudi socialna služba.

Državni zbor je 24. marca izglasoval novelo zakona o kmetijstvu, ki poleg izboljšanja delovanja prehranskih verig vpeljuje tudi na civilnem pravu temelječo začasno ali občasno delo v kmetijstvu. Državni svet nanj ni izglasoval veta. Nova oblika prožnega dela v sindikatu ne more zbujati dobre volje.

Da se prekarne oblike zaposlitev v zadnjem desetletju intenzivno obrnile v obliko neregularnega razraščanja, je posledica sistemske politike. Državni in nadzorni organi, ki so odgovorni za zakonsko izvrševanje, več kot očitno ne želijo nadzirati in odpravljati škodljivih oblik zaposlitev. S temi besedami je Gibanje za dostojno delo in socialno družbo vabilo prejšnji ponedeljek na javno tribuno za dostojno delo.